Zo trek je kabels door lege buizen

Ik heb eerder een artikel geschreven over het trekken van netwerkkabels (UTP). Nieuw huis – nieuwe uitdagingen. Geen telefoonkabels, maar enorm vastzittende coaxkabels in meerdere buizen die ik door UTP wilde vervangen – een must tegenwoordig ook om tv te kijken gezien er bijna alleen nog maar gebruik gemaakt wordt van IP TV. Helaas resulteerden de eerste pogingen om kabels te trekken in drie lege buizen. Het was dus niet meer mogelijk om zomaar kabels aan elkaar vast te maken en door de buizen te trekken.

De eerste stap was het aanschaffen van een fatsoenlijke lange trekveer. Ik had een oude metalen van 10m lang, maar dat was te kort. Ik ben uiteindelijk voor een Runpotec Runpo 1 van 20m gegaan. Dit is een kunststof trekveer die goed te duwen is, maar door de lengte wil ‘ie ook graag in de knoop zitten… Helaas lukte het niet om deze helemaal door de lege buizen heen te duwen, telkens bij de laatste bocht wilde hij niet verder.

Uiteindelijk was de oplossing om eerst een dun touwtje door de lege buizen heen te zuigen. Metselkoord is hiervoor goed geschikt omdat het dun en licht maar toch stevig is. Aan het uiteinde heb ik een stuk bubbeltjesfolie geknopt zodat de stofzuiger iets heeft om op te zuigen. Met behulp van een stukje flexibele buis, een boterhamzakje en duct tape heb ik een adapterstuk gemaakt dat goed afdicht zodat er voldoende zuigkracht ontstaat.

Met z’n tweeën is het dan vrij makkelijk te doen. Een persoon zuigt aan de wandcontactdoos of in de meterkast aan de lege buis (als het vanuit de ene kant niet will lukken, dan gaat het vanuit de andere kant waarschijnlijk wel), de andere zorgt ervoor dat het touwtje afwikkelt zonder in de knoop te raken.

Als dit gelukt is, dan kan met het touwtje de trekveer door de buis getrokken worden. Ook hier is het wee belangrijk om met z’n tweeën te werken, waarbij een iemand duwt en ervoor zorgt dat de trekveer niet in de knoop raakt. Door te duwen voorkom je ook dat het touwtje kan breken.

Als de trekveer erin zit kan eindelijk de UTP kabel door de buis getrokken worden. Hiervoor kun je het beste een trekkous gebruiken. Deze gaat strak trekken en houdt de kabel stevig vast. Het is ook mogelijk om twee kabels met één trekkous te trekken, door eentje in de voorste helft te wurmen (dit kan wat moeite kosten) en de andere in de achterste helft. Dan weer met z’n tweeën trekkend en duwend de kabels inbrengen. De diameter van de buizen is voldoende voor twee UTP kabels, in ieder geval Cat 5e. Cat 6a is iets dikker en stugger.

Een aandachtspunt bij de Runpotec trekveer is dat alleen het oog aan de achterkant groot genoeg is voor het haakje van de trekveer. Houd hier dus rekening mee bij het inbrengen van de trekveer. Als je een korte buis hebt en niet de gehele trekveer er doorheen wilt trekken, dan kun je dus beter de achterkant met het touwtje door de buis trekken.

De loon van de moeite: Bekabelde aansluitingen in het gehele huis. Niet alleen handig voor het kijken van televisie, maar ook voor het plaatsen van Access Points en het aansluiten van computers die een Ethernet port hebben en profijt hebben van een snelle (niet alleen bandbreedte, maar ook latentie/ping) verbinding, zoals game PCs.

Netwerkkabels trekken

Netwerkkabels trekken

Wireless LAN is tegenwoordig heel snel en krachtig, maar een bedrade verbinding heeft nog steeds voordelen. Deze heeft een lagere latentie en […]

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *